מאבק משמורת
שאלה:
מה יכולה אשה, עולה חדשה, שנשואה לישראלי ("צבר") לעשות, במקרה בו יחסיה עם הבעל במשבר, והם עומדים על סף גירושין, כאשר הבעל מאיים על האשה כי יתבע את המשמורת על ילדיהם הקטינים, כי היא היסטרית ולא כשירה לשמש כאמא, וייקח אותם ממנה?
תשובה:
במקרה זה מומלץ להקדים את הבעל ולהגיש תביעת משמורת בבית המשפט למשפחה באזור המגורים. במידה והבעל מגיש תביעת משמורת האשה תידרש להגיש כתב הגנה. לאחר מכן, ייקבע מועד לדיון.
בעלים (או נשים) רבים נוקטים בגישה של הפחדה. למעשה, כדי לבסס, בפני בית המשפט, טענות בדבר העדר כישורים הוריים של הצד שכנגד, נדרשת ראייה ממשית שתבסס זאת, ולא די בהפרחת מילים וסיסמאות. כמו כן, בית המשפט מוסמך ונוהג למנות בהליכי משמורת, איש מקצוע לבדיקת מצב המשפחה ולמתן המלצות, ביחס להורה המשמורן המתאים. על פי רוב, מומחים מעין אלו הינם מנוסים ומורגלים למצבים בהם הורים מנסים לתאר בפניהם מציאות שנוחה להם. יש ואיש המקצוע, גם עורך לצדדים בדיקה של כישוריהם ההוריים. בתי המשפט נוהגים להתחשב בממצאי חוות הדעת של מומחים ובהמלצותיהם, אך חשוב לציין כי הם אינם מחוייבים לפעול על פיהם.
לבתי המשפט הסמכות על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962, ושיקול הדעת להכריע במחלוקת של הורים בסוגיית המשמורת.
יש חשיבות לגילו של הקטין המדובר- וראה לעניין זה, בפרק גיל ומשמורת על ההעדפה המובנית של האם כמשמורנית ביחס לקטין שהינו מתחת לגיל 6.
המשכיות, משמורת וטובת הילד
שאלה:
האם בתי המשפט בישראל נוטים לדחות תביעות להעברת משמורת מהורה אחד למשנהו?
תשובה:
במידה מסויימת, ניתן לומר שכן. למרות שהחלטה/פסק דין בעניין משמורת ניתנים לשינוי עד שקטין מגיע לגיל 18 (בגיר), עדיין בתי משפט נוטים להעדיף כי היציבות בחיי הקטין תישמר בכל האמור למשמורת עליו, ורואים בכך את טובתו של הילד. טובת הילד הינו עקרון העל המנחה את בתי המשפט בישראל בבואם להכריע ביחס לגורלו של קטין עפ"י סמכותם מכוח חוק הכשרות והאפוטרופסות תשכ"ב-1962.
בית המשפט המחוזי בירושלים, בפסק דין שניתן בחודש נובמבר 2001, הדגיש את חשיבות ההמשכיות ועקביות בחייו של קטינה כאשר דחה תביעה לשינוי משמורת שהגיש אביה של קטינה. חוות הדעת שהוגשו על ידי אנשי מקצוע לבית המשפט הצביעו על כך שלמרות שהקשר בין הקטינה לשני הוריה היה טוב, והיא נהגה ללון אצל האב, היא ראתה בבית האם, את ביתה שלה ואת מקומה. הואיל והאב לא הצליח לשכנע את בית המשפט בנחיצות של שינוי המשמורת וקטיעת ההמשכיות והיציבות בחיי הקטינה, תביעתו נדחתה.
אב תובע משמורת על קטין מתבגר
שאלה:
האם אב יוכל להצליח לקבל משמורת על בנו המתבגר, שמעוניין לעבור לחזקתו, למרות ששנים לפני כן, כאשר הילד היה תינוק, האב חתם על הסכם גירושין עם האם, לפיו הילד יהיה במשמורת שלה?
תשובה:
כן. משמורת היא דינאמית, והעובדה שבית משפט בעבר אישר הסכם גירושין ונתן תוקף של פסק דין להסכמה בין הורים שהמשמורת של בנם הקטין תהיה בידי האם, לא תעמוד בדרכו של אב המעוניין לשנות זאת. אם שינוי המשמורת נעשה בתמיכת האם, אזי, יש לערוך הסכם בכתב ברוח זו, שליו תצורף בקשה משותפת לבית המשפט לאשר את העברת המשמורת מן האם לאב. מאידך, אם אין הסכמה בין ההורים, האב יצטרך להגיש תביעת משמורת ובית המשפט הוא שיכריע בסוגיית המשמורן.
יש לצויין שבית המשפט נוטה להתחשב בעמדה של קטין מתבגר, ביחס להורה המשמורן המועדף עליו, אולם, על פי רוב ימנה בית המשפט מומחה אשר יתבקש לדווח על המצב של המשפחה ולהמליץ על ההורה המשמורן המועדף. בית המשפט נוטה לאמץ את המלצות המומחה, אך אינו מחוייב לעשות כן.
חזרה מוויתור על משמורת שנבע ממשבר נפשי
שאלה
האם הורה שוויתר במסגרת הסכם גירושין, על משמורת ילדיו, כתוצאה ממשבר נפשי שחווה ואשר גרם לאשפוזו במוסד פסיכיאטרי, יוכל לקבל את המשמורת על ילדיו לאחר שעבר שיקום, וכאשר ילדיו מעוניינים לעבור למשמורתו, גם בגלל שההורה המשמורן נוהג כלפיהם בקשיחות ובקרירות?
תשובה
החלטה או פסק דין בעניין משמורת ניתן לשינוי ואף פעם אינו סופי. במקרה זה, יהיה על ההורה המעוניין במשמורת ילדיו להוכיח כי נסיבות חייו השתנו, כי הוא מתנהל באופן תקין, כי ביכולתו להתמודד עם האחריות הכרוכה בלהיות הורה משמורן, וכי הסיכוי שיהיה לו משבר נפשי נוסף הינו קלוש.
עמדתם של ילדים נלקחת בחשבון על ידי בית המשפט, בהתחשב בגילם ובמידת בגרותם.
בית המשפט ימנה על פי רוב איש מקצוע אשר יבחן את המערכת המשפחתית ואת המסוגלות ההורית של שני ההורים. אם מחוות הדעת של המומחה יסתבר כי המשך מגוריהם של הילדים עם ההורה המשמורן, גורם להם לסיכון רגשי, בגלל יחסו הקר כלפיהם, שתלטנותו וכיוצא באלה, וכי ההורה השני השתקם לחלוטין, יכול והדבר ישכנע את בית המשפט להורות על העברת המשמורת.
שינוי משמורת בגלל הורה משמורן "מרעיל"
מקרה:
מה הסיכוי של אב לקבל משמורת על בתו בגלל שאמא שלה מרעילה אותה נגדו, וכתוצאה מכך, הבת הקטינה מתנהגת אליו בחוסר כבוד, ואינה מגיעה לפגישות עמו, על כל ההשלכות השליליות שבכך על יחסי הבת והאב ועל יחסיה של הבת בעתיד עם דמויות גבריות, בחייה האישיים ובכלל?
תשובה:
קיים סיכוי מסויים. כאשר המאמץ לשפר את המצב באמצעות טיפול פסיכולוגי כושל, וכאשר בית המשפט משתכנע בהיעדר פתרון אחר לבעיה, יכול ובית המשפט יורה על העברת המשמורת לאב.
בחודש יוני 2003, בית המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב, דן בתיק משמורת יוצא דופן, בו שני אחים הוכרזו כ"קטינים נזקקים" על פי חוק הנוער (טיפול והשגחה) תש"ך-1960. ביהמ"ש דחה את תביעת האב להעביר אליו את המשמורת בקטין הצעיר, בן ה-13, בניגוד לרצונו של הקטין. חוות דעת מקצועיות האשימו את התנהלות האב בהתנכרות של הקטינים מן האם. ביהמ"ש ציין כי העברת המשמורת של הבן הצעיר לאב, תגדע כל קשר בינו לבין אמו, ותשחזר את מה שאירע עם הבן הבוגר, אשר המשמורת בו ניתנה לאב בעבר. ביהמ"ש קבע, כי רק האם מסוגלת למלא את צרכיו הרגשיים של הקטין הצעיר, ולהבין את החשיבות בכך שתהיה לקטין מערכת יחסים משמעותית עם כל אחד מן ההורים שלו.
העדר משמעת הורית ושינוי משמורת
שאלה:
מה יכול הורה לא משמורן לעשות כאשר הוא מתרשם שילדיו בני העשרה, מוזנחים על ידי ההורה המשמורן, מבלים ברחוב, משעות הבוקר המוקדמות, חסרי משמעת וגבולות וכאשר ההורה המשמורן אף הוא מודה כי אינו מצליח להשתלט על המצב ?
תשובה:
באפשרותו של ההורה הלא משמורן להגיש תביעת משמורת לבית המשפט לענייני משפחה, ולבקש כי המשמורת בקטינים תעבור מן ההורה המשמורן אליו. בית המשפט על פי רוב ימנה פקיד/ת סעד ו/או פסיכולוג ילדים מומחה, לחקור את המצב, להכין חוות דעת מקצועית ולהגיש המלצות. מצבם הרגשי של הקטינים ייבחן ובית המשפט יכריע בעניין בהתחשב בטובת הילדים . בהיותם בגיל ההתבגרות, בית המשפט גם יתחשב בדעתם וברצונם של הילדים למרות שכאמור, העיקרון העליון על פיו מכריע בית המשפט הינו טובת הילדים, ולא רק על פי רצונם הסובייקטיבי.
אפילו אם הורה אחד כבר קיבל משמורת מלאה על קטין, ההורה השני רשאי לבקש לשנות החלטה זו. על פי המשפט הישראלי החלטות ופסקי דין בעניין משמורת לעולם אינם סופיים עד שהילד מגיע לגיל 18. ניתן לבחון מחדש את פסק הדין או ההחלטה בעניין משמורת קטין אם הנסיבות משתנות, ביחס לקטין ו/או ביחס למי מבין ההורים, למרות שבתי המשפט מעדיפים כי תישמר המשכיות ואינם נוטים להורות בקלות על שינוי של הורה משמורן.