העדר נישואים אזרחיים בישראל
שאלה:
האם ניתן להתחתן בנישואין אזרחיים בישראל?
תשובה:
לא! אי אפשר (עדיין) להתחתן בנישואין אזרחיים בישראל. בעבר אומנם התאפשרו "נישואין קונסולריים "(נישואין אזרחיים שנערכו בקונסוליה, כאשר שני הצדדים היו אזרחי מדינת הקונסול), באמצעות תקנות שהותקנו במיוחד לצורך זה, אולם אפשרות זו בוטלה, בהוראת משרד החוץ. האפשרות להינשא בנישואין אזרחיים קיימת, אך ורק, בחו"ל.
הזכות החוקתית להינשא -אי כיבודה
שאלה:
האם כל אזרח יכול להתחתן במדינת ישראל ?
תשובה:
לא ! רק בני זוג אשר משתייכים לאותה עדה דתית ובלבד שמדובר בעדה דתית מוכרת בישראל כגון: יהודי -יהודיה , מוסלמי -מוסלמיה , דרוזי-דרוזית וכיו"ב,יכולים להינשא בישראל, אולם כאשר מדובר בבני זוג , אשר למשל, משתייכים לדתות שונות, הרי שאין הסדר במשפט הישראלי אשר מאפשר ומכיר בזכותם של כאלה ואחרים להינשא. כמו כן, אין גם שלילה של זכותם להינשא .
במלים אחרות ,להלכה,קיימת בישראל זכות חוקתית להתחתן, אולם, למעשה,אין היא חלה על לכל אזרח . זהו מצב בלתי נסבל, אנכרוניסטי ואבסורדי אשר אין הדעת סובלת , במדינה מתוקנת .נעשו נסיונות להעמיד במבחן את ההכרה בזכות לנישואין, בבית המשפט העליון בירושלים, אך עד היום ניסיונות אלה נעקפו ונעדפו. הואיל ואין אפשרות לערוך נישואין אזרחיים בישראל, משום כך, עשרות אם לא מאות אלפי תושבים ואזרחים ישראלים, אינם יכולים להינשא בישראל, או שאינם יכולים להינשא בטקס שברצונם להינשא בו. אזרחים שעלו לישראל מבריה"מ לשעבר, הם הנפגעים העיקריים מאנומליה משפטית זו . בהקשר זה, לדוגמא, חסר דת או אדם המשתייך לעדה דתית שאינה מוכרת בישראל , אינו יכול להינשא בישראל ,אלא חייב לחפש בחו"ל פיתרונים .
כמו כן, יהודים חילוניים ,אשר מעוניינים להימנע מעריכת טקס נישואין דתי מסורתי, נאלצים אף הם לצאת לחו"ל, כדי להינשא, בטקס שחוקיותו מפוקפקת. זאת ועוד, גבר יהודי , שהוא "ממזר", אינו יכול להתחתן עם אישה יהודיה בישראל, בהתאם לדין הדתי ,ויכול רק להינשא בטקס אזרחי בחו"ל, בנישואין, אשר הינם מחוסרי תוקף ,עפ"י הדין הישראלי, על אף שנישואין אלה נרשמים במשרד הפנים, מה שהופך אותי ל"חוקיים" , למראית עין.
נישואין פיקטיביים – תוצאות
שאלה:
האם לנישואין פיקטיביים עלולות להיות תוצאות משפטיות כלשהן,כלפי הצדדים המשתתפים בעריכתם?
תשובה:
כן! נישואין פיקטיביים אינם אלא מעשה תרמית. אם התרמית נחשפת, הליכים פליליים עלולים להינקט נגד הצדדים שנטלו בהם חלק. בנוסף לכך, אם בשלב מאוחר יותר הצדדים מתגרשים זה מזה, לגירושין עלולות להיות תוצאות משפטיות בדין העברי לגבי האישה, אם היא תרצה להינשא בשנית. היא תהיה גרושה, ולפיכך היא לא תוכל להינשא ל"כהן ".
מועד סיום הנישואין
שאלה:
מתי מגיעים נישואין לקיצם?
תשובה:
כאשר בני זוג נשואים מתגרשים, או כאשר אחד מהם הולך לעולמו. מועד פקיעת הנישואין אינו קשור למועד הפירוד בפועל, למרות שמועד הפירוד בפועל יכול להיות המועד שממנו ואילך השיתוף של בני הזוג ברכוש מגיע לקיצו.
נישואין שניים + ביגמיה
שאלה:
האם יתכן מצב, שבו גבר יהודי מתגרש באמצעות בית דין בחו"ל , מתחתן שוב, ומוצא את עצמו מואשם בביגמיה ?
תשובה:
כן!מצב כזה דומה למצב, שאליו נקלע הזמר מתי כספי, אשר בעקבותיו הוא הורשע בפברואר 2002 ,בבית משפט השלום בתל אביב, בעבירה של ריבוי נישואין, לפי חוק העונשין - 1977.
בעל יהודי וישראלי, אשר גר בחו"ל ,יכול להתגרש באמצעות בית דין בחו"ל ,במדינה, שבה קיים בית דין רבני ,אשר מוכר ע"י הרבנות הראשית בארץ. "גט " שניתן בבית דין רבניי בחו"ל, צריך להיות מוכר ע"י בית הדין הרבני בארץ, כדי שגירושין כאלה יהיו תקפים בישראל, שאם לא כן, הגבר ימשיך להיחשב כנשוי עפ"י הדין העברי בארץ, אף אם יירשם כגרוש בחו"ל. נוצר, למעשה, מצב אבסורדי, שבו גבר יהודי כזה, עשוי להתחתן שוב בחו"ל בנישואין אזרחיים, ועלול להסתכן בהגשת כתב אישום נגדו בעבירת ביגמיה (ריבוי נישואין) ,אפילו שאין לו כשרות משפטית, עפ"י הדין העברי, להתחתן בכל צורה שהיא פרט לנישואין בחופה וקידושין, ואפילו שלנישואין אלה, אין תוקף משפטי ,עפ"י הדין העברי ,ועפ"י המשפט האזרחי של מדינת ישראל. בעבירה של ריבוי נישואין ,בחוק העונשין ,מצויין במפורש, שאין זה משנה , אם הנישואין השניים תקפים או בטלים , כלומר, הנישואין השניים ייחשבו כנישואין לצורך עבירת הביגמיה , גם אם אין להם כל תוקף ,עפ"י הדין העברי או עפ"י המשפט האזרחי, או עפ"י כללי המשפט הבינלאומי הפרטי.
נוצרים פרוטסטנטים- עדה דתית בלתי מוכרת בישראל
שאלה:
האם בני זוג , אשר הינם נוצרים פרוטסטנטים ותושבי המדינה, יכולים להינשא בישראל?
תשובה:
לא! לבני זוג נוצרים פרוטסטנטים ,לפי עדתם, אין אפשרות להינשא זה לזה בישראל. העדה הפרוטסטנטית איננה עדה דתית מוכרת, עפ"י הדין , בישראל, אין לה בית דין דתי מוכר, בישראל, ומשום כך, לבני זוג נוצרים פרוטסטנטים אין אפשרות להינשא זה לזה בישראל, עפ"י הדין הדתי שלהם.
כמו כן אף נישואין אזרחיים אין אפשרות לעורכם בישראל, כך שהאפשרות היחידה לבני הזוג הנ"ל, היא לחיות כידועים בציבור בישראל , ללא נישואין, או להינשא בחו"ל בחתונה דתית , או בטקס נישואין אזרחי.
נוצרים אנגליקניים- עדה דתית בלתי מוכרת בישראל
שאלה:
האם שני נוצרים אנגליקנים , תושבי המדינה יכולים להינשא זה לזה בישראל ?
תשובה:
לא! לבני זוג נוצרים אנגליקנים אין אפשרות להינשא זה לזה בישראל . העדה האנגליקנית איננה עדה דתית מוכרת, עפ"י דין, בישראל, ואף אין לה בית דין דתי מוכר בישראל, ולכן לבני זוג, נוצרים אנגליקנים, אין אפשרות להינשא בישראל עפ"י הדין הדתי שלהם.
כמו כן , אף , נישואין אזרחיים אי אפשר לערוך בישראל, כך שהאפשרות היחידה לבני זוג נוצרים אנגליקנים, היא לחיות כידועים בציבור בישראל, ללא נישואין, או להינשא בחו"ל, בטקס אזרחי, או בחתונה דתית .
נישואים בין מוסלמים - כללי
שאלה:
באיזה אופן יכול גבר מוסלמי להתחתן בישראל ?
תשובה:
עפ"י הדין המוסלמי, כאשר גבר מוסלמי אומר לאישה מוסלמית: "אני נישאתי לך", והיא משיבה לו: "אני הסכמתי" או להיפך כאשר, היוזמה ננקטת ע"י האישה והגבר נותן הסכמתו, נישואין כאלה תקפים. עפ"י הדין המוסלמי, אין כל צורך בכך שנישואין ייערכו בפני קאדי (הסמכות הדתית המקבילה לרב אצל יהודים) . כמו כן, אין דרישה לרישום הנישואין עפ"י הדין המוסלמי. בנוסף לכך, גבר מוסלמי יכול להינשא לאישה לא מוסלמית, אולם בתנאי שהיא מאמינה באל אחד . אותה אישה איננה חייבת להמיר את דתה לאיסלאם, כדי להינשא לו.
ואולם, עפ"י המשפט האזרחי בישראל, אזרח ישראלי אשר מעוניין להינשא, חייב לבוא בברית נישואין בפני בית הדין הדתי של דתו ובאשר למוסלמים, משמעות הדבר היא שהנישואין צריכים להיערך בפני קאדי.
גבר מוסלמי ואשה לא מוסלמית-אפשרויות חיתון.
שאלה:
מהם דרכי הנישואין האפשריות לגבר מוסלמי ואשה לא מוסלמית ?
תשובה:
אשה לא מוסלמית שאיננה ממירה דתה לאיסלם ונישאת,יכולה להתחתן בנישואים אזרחיים בחוץ לארץ, או בנישואים דתיים שנערך לפני קאדי, אשר הינו כהן דת מוסלמי,אשר מוסמך,בנוסף למלאכת השיפוט,גם לערוך נישואין בין בני זוג שאחד מהם מוסלמי, ואחד מהם שייך לאחד הדתות אשר מאמינות באל אחד (נצרות,יהדות).
נישואין בין מוסלמי אזרח זר ובין מוסלמית ישראלית
שאלה:
האם עובד זר, מוסלמי בדתו יכול להינשא לערביה ישראלית,מוסלמית בדתה ,בישראל ?
תשובה:
כן! בהתאם לדין השרעי (המוסלמי), לפני קאדי.
אין נישואים בין הומוסקסואלים בישראל
שאלה:
האם בני זוג הומוסקסואלים יכולים להינשא זה לזה בישראל?
תשובה:
לא! נישואין בין בני זוג הומוסקסואלים ,בני אותו מיגדר,אינם אפשריים בישראל. הם יכולים להינשא זה לזה בחו"ל, במדינות שהדין בהן מתיר נישואין בין בני זוג מאותו מין. נישואין כאלה שייערכו בחו"ל נרשמים בישראל, ובני הזוג יכולים לעשות ביניהם בישראל הסכם לחיי משפחה, ולאשרו בבית משפט לענייני משפחה,כביטוי למעמדם, זוגיותם והחובות המשפטיות שלהם,זה כלפי זה.
אין נישואים בין לסביות בישראל
שאלה:
האם בנות זוג לסביות יכולת להינשא זו לזו בישראל?
תשובה:
לא! נישואים בין לסביות אינם אפשריים בישראל.לעומת זאת ,הן יכולות להינשא זו לזו במדינות שהדין בהן מתיר נישואים בין בני זוג מאותו מין,בני אותו מיגדר.נישואים כאלה נרשמים בישראל, ובנות הזוג לסביות יכולות לערוך ביניהן הסכם לחיי משפחה,ולאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה בישראל.רישום נישואים בין לסביות,במשרד הפנים איננו ראייה לתוקפם .או ביטוי להכרה חוקית בהם.רישום הנישואים הינו אדמניסטריבי בלבד,אולם הוא עשוי להוות ראייה למעמד של ידועות בציבור ,אשה כלפי רעותה .
גיל נישואין -היתר נישואין
שאלה:
האם נערה בת ½ 15יכולה להתחתן בניגוד לרצון הוריה, עם חבר שלה,אשר הינו בגיר?
תשובה:
בעיקרון נערה בת ½ 15 הינה צעירה מכדי להתחתן . עפ"י חוק גיל הנישואין - 1950, נערה שרוצה להתחתן צריכה להיות לפחות בת 17. יש שני חריגים, אשר בהתקיימם ,בית המשפט לענייני משפחה ,מוסמך ורשאי לתת היתר לנערה מתחת לגיל 17 להינשא . החריג הראשון הוא, כאשר הנערה בת 16 ,ובית המשפט סבור, שקיימות נסיבות מיוחדות, שמצדיקות מתן היתר נישואין. החריג השני הוא, כאשר הנערה נכנסה להריון מהגבר, אשר איתו היא רוצה להתחתן.
הבדלים בין המינים בגיל הנישואין
שאלה:
האם יש גיל מינימלי לנישואין במדינת ישראל ? האם יש הבדל בין נער לנערה מבחינת גיל זה ?
תשובה:
כן ! יש להבחין בין הגיל המינימלי על פי הדין האישי של כל אדם לבין הדין הכללי. לדוגמא, על פי הדין העברי, לא ניתן להשיא נער טרם הגיעו לגיל 13 או נערה טרם הגיעה לגיל 12. עם זאת, חוק גיל הנישואין - 1950 קובע כי אין להשיא מי שהוא בן פחות מ- 17 שנים ללא היתר מבית המשפט לענייני משפחה. החוק נוהג באופן שיוויוני וקובע גיל מינימלי אחיד לנערים ולנערות לקבלת ההיתר. החוק מבחין בין שני מצבים: במצב בו אין הריון במסגרת הזוגית, אשר מבקשת להתמסד, שאז החוק קובע כי בית המשפט רשאי להתיר נישואין אלה רק באם מלאו לבן הזוג 16 שנים. לעומת זאת,במצב אשר בו יש הריון ו/או נולד לבני הזוג המבקשים להינשא ילד, הרי שהמחוקק אינו קובע מגבלה כלשהי, ועלינו לשוב לקביעת הדין האישי של המבקש ,על מנת ללמוד האם הוא כשיר להינשא, אם לאו.
העותר בבקשה למתן היתר נישואין - שיקולי בית המשפט
שאלה:
האם נערה בת 16,שנמצאת בהריון,ומבקשת להתחתן עם חברה הבגיר,יכולה לבקש היתר מביהמ"ש ,בניגוד לדעת הוריה?
תשובה:
כן ! על פי חוק גיל הנישואין - 1950, נערה, על אף שהינה קטינה, רשאית לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה להתיר לה להינשא טרם הגיעה לגיל 17. עם זאת, השיקול המרכזי אשר אמור להנחות את בית המשפט, האם להעניק היתר זה, הינו טובת הנערה. במסגרת זאת יבחן בית המשפט את בשלותה הנפשית של הנערה ,וכן את מערכת התמיכה החברתית והמשפחתית אשר עשויה לסייע לה באם תינשא.
גיל נישואין אצל מוסלמים
שאלה:
מהו הגיל המינימלי לנישואין אצל מוסלמים תושבי מדינת ישראל או אזרחיה ?
תשובה:
כלות וחתנים מוסלמים פוטנציאליים, כפופים לחוק גיל הנישואין- 1950 ,כלומר ,הם כפופים למשפט האזרחי בישראל. כל הנשים והגברים בישראל – כולל נשים וגברים מוסלמים חייבים להיות לפחות בני 17 שנה , כדי שיוכלו להתחתן. היתר להינשא מתחת לגיל הנישואין יכול להינתן ע"י בית המשפט לענייני משפחה ,שהוסמך לכך, ובהתאם לתנאי החוק, אשר מקנים לבית המשפט שיקול דעת, כאשר האישה או הגבר הינם מתחת לגיל 17, והאישה נמצאת בהריון ונושאת ברחמה את ילדו של בעלה המיועד, או שהיא כבר ילדה את הילד , או בנסיבות מיוחדות אחרות , כשלנער ולנערה מלאו 16 שנה. נישואין מתחת לגיל הנישואין אינם משוללי תוקף, אולם בחוק העונשין ישנן הוראות , המכוונות כלפי בעל ו/או אישה שלא צייתו לחוק, וכן כלפי אלה שאירגנו וניהלו את טקס הנישואין.
היתר נישואין לנער בן 16
שאלה:
האם נער בן 16יכול להתחתן עם חברתו הבגירה שנכנסה להריון ממנו?
תשובה:
כן ולא! על פי חוק גיל נישואין – 1950, חתן מיועד צריך להיות בן 17 לפחות, אך נער שגילו צעיר מ – 17 יכול להגיש בקשה לבית המשפט לענייני משפחה כדי לקבל היתר להינשא, על מנת שנישואין לזוגתו יתאפשרו ויהיו חוקיים.
עתירת הורה לקבלת היתר נישואין לבתו
שאלה:
האם הורה של נערה בת 16,שנכנסה להריון ומעוניינת להינשא,יכול להגיש בעבורה בקשה לקבלת היתר נישואין?
תשובה:
כן! חוק גיל הנישואין - 1950 מתיר להורה או לאפוטרופוס של הנער או של הנערה להגיש בקשה לקבלת היתר נישואין, כאשר אחד מהם או כאשר שניהם מצויים מתחת לגיל המינימום לנישואין, וזאת במקום שהזוג הצעיר יגיש בעצמו את הבקשה. לדוגמא, בחודש נובמבר 2002, ביהמ"ש לענייני משפחה בתל אביב נתן החלטה בבקשה למתן היתר נישואין לנערה הרה בת 16, שהיתה מעוניינת להינשא לחבר שלה, חודש וחצי לפני יום הולדתה ה - 17. הבקשה הוגשה ע"י אמה של הנערה, אך הנערה עצמה שיתפה פעולה כאשר התיק נפתח.
נישואין בגיל 15 - סיכויי היתר
שאלה:
האם יש תוקף משפטי לטקס קידושין שנערך ע"י נער בן 17 כלפי נערה בת 15 ,כאשר ענד טבעת על אצבעה בנוכחות עדים?
תשובה:
כן ! לצורך הענין יש להבדיל בין המשפט האזרחי במדינת ישראל לבין הדין האישי של אלה שנישאו זה לזה. על פי הדין העברי, נערה כשרה להינשא לאחר שמלאו לה 12 שנים. ניתן לקדש אותה אף לפני כן, אך טקס נישואין שייערך לילדה יהודיה בטרם הגיעה לגיל 12, הינו חסר תוקף. עם זאת, המחוקק בחר להעלות את גיל הנישואין המינימלי ל- 17 שנים. אדם אשר מבקש להתחתן בטרם הגיעו לגיל זה חייב לבקש היתר מבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לזכור ,שאם למשל נערה בת 15, שהיא כשרה להינשא ,על פי הדין הדתי האישי החל עליה, תעבור טקס נישואין, הרי שמבחינת הדין האישי שלה היא עשוייה להיחשב לנשואה. המחוקק ביקש להסדיר מצב זה בחוק גיל הנישואין - 1950, כאשר קבע שבמקרה בו מדובר בנישואין ללא היתר, אשר תופסים מבחינת הדין האישי של הצדדים, הרי שהנישואין בניגוד לחוק יהוו עילה להתרתם בדרך של גט, או בדרך של פירוק קשר הנישואין, או בדרך אחרת, הכל לפי הוראות החוק החל על ענייני המעמד האישי של הצדדים.
היתר נישואין – השפעת הכנות לחתונה
שאלה:
האם עשויה להיות לעובדת עשיית הכנות לחתונה השפעה חיובית על סיכויי קבלת בקשה למתן היתר נישואין?
תשובה:
לא! בחודש נובמבר 2002 בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב הדגיש, כי הזמנת אולם, משלוח הזמנות והזמנה של שמלת כלולות, אין בהם כדי להשפיע על ההחלטה בעניין מתן היתר נישואין. ביהמ"ש דחה בקשה, שהוגשה ע"י נערה, שהיתה בתחילת החודש הרביעי להריונה, להינשא לחבר הילדות שלה, שהיה בן 19 שנים. הבקשה הוגשה חודש וחצי בלבד לפני יום הולדתה ה – 17 של הנערה, וזאת כדי להימנע מן "הבושה" הכרוכה בהופעה ביום חתונתה, כאשר היא בחודשי הריונה המתקדמים. ביהמ"ש דחה את הבקשה ופסק שבהתחשב בחוסר הבשלות של הנערה, ברקע המשפחתי של בני הזוג, ובלחץ שבו הנערה היתה נתונה, אין זה לטובתה להינשא בשלב מוקדם כל כך של חייה.
"כיום, הנערה טוענת כי היא חפצה להינשא, ואולם היא מצויה בלחץ כבד מנשוא. היא בהריון, אך מתביישת בכך. החבר שלה לוחץ עליה להינשא לו. אמה לוחצת כי תינשא, האורחים כבר הוזמנו, וכך גם האולם והשמלה. בסופו של דבר רק נימוק אחד עומד "לזכות" הבקשה, והוא האירוע שכבר תוכנן תחת לחץ ההריון שאמור להתגלות. עם כל הכבוד, נימוק זה איננו משרת את טובת הקטינה, ואיננו עומד בשום יחס לנימוקים כנגד מתן ההיתר", קבע בית המשפט.
היתר נישואין לנערה – משקל רקע סוציו-אקונומי
שאלה:
אם נערה בת פחות מ – 17 שנה מגישה לביהמ"ש בקשה לקבלת היתר להינשא, האם הישגיו של החתן המיועד ישפיעו על הסיכויים של הבקשה להתקבל?
תשובה:
כן, בהחלט! בחודש נובמבר 2002 ביהמ"ש לענייני משפחה בתל אביב סירב לתת היתר נישואין לנערה בת 16 שנכנסה לחודש הרביעי להריונה. הנערה רצתה להינשא לחבר הילדות שלה, חודש וחצי לפני יום הולדתה ה – 17. אחד מהגורמים שהביאו לדחיית הבקשה היה הרקע הסוציו-אקונומי של החבר בן ה – 19. הוא נשר מלימודיו בבית הספר ,התמכר לסמים ,הועסק במישרה זמנית וחלקית, והרוויח משכורת נמוכה. בנוסף לזה, הוא בא מבית "בעייתי", שהיה מוכר למחלקת שירותי הרווחה במקום מגוריו. כל הנסיבות האלה פעלו לחובתו,וגרמו לדחיית הבקשה.