פרק זה עוסק בזכויות רכושיות של ידועים בציבור.
ראה גם:'ידועים בציבור - עם הסכם - בין גבר ואישה ', 'ידועים בציבור - עם הסכם - זוגות חד מיניים ', ו'ידועים בציבור -ללא הסכם '
חלוקת רכוש בין בני זוג שאינם נשואים
שאלה:
מהן זכויותיה של ידועה בציבור אשר נפרדת מבן זוגה לאחר חמש שנים של מגורים משותפים בהן בני הזוג ניהלו חשבון בנק משותף, רכשו וריהטו ביחד דירה אשר נרשמה על שמו של בן הזוג בלבד ,ומשולמת בגינה משכנתא,ואף רכשו ביחד מכונית חדשה?
תשובה:
בהנחה שלא היה כל הסכם בין בני הזוג ,אשר מסדיר ביניהם את יחסי השיתוף ברכוש, הרי, שידועה בציבור זכאית לזכויות זהות לזכויותיה של אישה נשואה , אשר עליה חלה "חזקת השיתוף" בין בני זוג . עפ"י חזקה זו, בהנחה שבני הזוג התגוררו במשך מספר שנים תחת קורת גג אחת, וניהלו משק בית משותף, הרי שהרכוש שנרכש במהלך אותן שנים עשוי להיחשב כרכוש משותף ולפיכך, להתחלק שווה בשווה בין בני הזוג. כלל זה אף יחול לגבי החובות שנצברו במהלך תקופת החיים המשותפים . אולם יודגש כי, חזקה/עיקרון משפטי זה ניתן לסתירה, כלומר הצד שטוען שאין ולא היה שיתוף יכול לנסות להוכיח את טענתו ואם יצליח בכך, אזי תישלל טענת השיתוף.
חזקה משפטית זו חלה ,אף אם בת הזוג לא עבדה מחוץ לבית, ואף אם הרכוש רשום אך ורק על שם בן הזוג בלבד. בסיטואציה המתוארת האישה זכאית ל - % 50 מהזכויות בדירה ובחסכונות, אולם היא אף אחראית לכיסוי % 50 מהמשכנתא.
בת הזוג יכולה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה להכריז עליה כבעלת % 50 מהזכויות ברכוש המשותף. יש להדגיש שקודם להגשת בקשה זו עליה להגיש, תביעה להכרה במעמדה כידועה בציבור בביהמ"ש . לאחר שביהמ"ש יחליט שהיא אכן ידועה בציבור של בן הזוג, היא תוכל לתבוע את זכויותיה ברכוש , שנצבר במהלך החיים המשותפים , כאשר הדגש הינו בעיקר על זכויות רכושיות או כספיות שרשומות רק על שם אחד מבני הזוג, משום שכאשר מדובר ברכוש שרשום על שם שני הצדדים, רכוש זה הינו משותף לנוכח אופן הרישום, בלי קשר למהות יחסי הצדדים.
זכויות רכושיות של ידועים בציבור
שאלה:
האם אשה אשר חיה עם גבר ללא נישואין וללא הסכם בכתב, זכאית לאותן זכויות ברכוש,להן זכאית אשה נשואה ?
תשובה:
בהבדל מבני זוג נשואים , הרי שידוע/ה בציבור יכולה לנסות להכחיש את מהות מערכת היחסים ששוררת/ שררה עם בן הזוג , ועל בן הזוג האחר מוטל עול ההוכחה בענין זה ,וגם לאחר שיצליח להרים את נטל ההוכחה בענין היותו/ה הידוע/ה בציבור עליו להוכיח כוונה כללית לשיתוף ברכוש בזמן היות הצדדים ידועים בציבור, או כוונה לשיתוף בנכס ספציפי . אם בת הזוג למשל מצליחה להוכיח את מעמדה כידועה בציבור, אזי היא , תהא זכאית למחצית מהרכוש שנצבר במהלך היותם של הצדדים, ידועים בציבור. זכויות ידועה בציבור אף אם לא גובשו בהסכם בכתב בין הצדדים הרי שאם בת הזוג מצליחה, בבית המשפט, להוכיח את מעמדה כידועה בציבור, ואף כוונה כללית או הספציפית לחלוק ברכוש, אזי זכויותיה זהות לזכויותיה של אישה שנישאה לפני שחוק יחסי ממון בין בני זוג - 1973, נכנס לתוקף ( חוק זה חל רק על זוגות נשואים). אז חלה "חזקת השיתוף" בין בני זוג, כלומר מי שטען שהוא שותף היה צריך להוכיח זאת, ומי שנכשל בכך, לא נחשב כשותף.
ידועה בציבור וזכויות בירושה של בן הזוג
שאלה:
איזה זכויות בירושה יש לאשה , אשר גרה עם גבר, ללא נישואין ?
תשובה:
ידועה בציבור תהיה זכאית לרשת את בן זוגה כמו אישה נשואה , ובלבד שהם ניהלו מערכת יחסים של ידועים בציבור, (חיו ביחד, ניהלו משק בית משותף וכיו"ב) . בנוסף לכך חייב להתקיים תנאי הכרחי שנדרש בחוק הירושה והוא, שלא היה , מי מבני הזוג , בעת פטירת אחד מהם, נשוי למישהו אחר.
צוואה המעניקה לידוע בציבור רשות מגורים בלבד בדירה
שאלה:
כיצד צריכה לפעול אשה גרושה המתגוררת בדירתה עם בן זוגה הגרוש ,אם היא מעוניינת להוריש לילדיה את דירתה,ולהשאיר לבן זוגה ,אך ורק ,את זכות המגורים בה עד למותו ?
תשובה:
כאשר אדם הולך לעולמו בלי להותיר אחריו צוואה, עזבונו מחולק על פי עקרונות חוק הירושה – 1965, אשר מעניק לידוע בציבור את אותה הזכות לרשת כמו הזכות של בן זוג נשוי, בהתקיים מספר תנאים. על פני הדברים, כאשר שני בני זוג גרושים חיים יחד תחת קורת גג אחת, ואחד מהם הולך לעולמו, השני זכאי לרשת אותו, כאילו הוא היה בן זוגו החוקי של הנפטר, שאז עזבונו של המנוח היה מחולק בין בן הזוג שנותר בחיים לבין ילדיו של המנוח.
לעומת זאת,אם בן זוג אשר הינו בעל דירה,מעוניין להדיר את בן זוגו האחר מעזבונו,אז הוא רשאי לערוך צוואה, שבה הוא יקבע במפורש, כי לאחר מותו, הידוע בציבור שלו יוכל להתגורר בדירה, אך לא תהיינה לו זכויות קנייניות בה. בצוואה ייקבע, שלאחר מותו של בעל הדירה, זכויותיו הקנייניות בה יעברו ישירות לידיהם של ילדיו.
בנוסף, מומלץ לערוך הסכם יחסי ממון או הסכם לחיי משפחה, אם וכאשר הידוע בציבור האחר מוכן לשתף פעולה.
זכויות ידוע בציבור- השפעה על זכויות פנסיה
שאלה:
האם בן זוג זכאי לזכויות הפנסיה של בת זוגו המנוחה ,כמי שהיתה הידועה בציבור שלו ,למרות שבפועל בתקופה שקדמה למותה נכפתה על הצדדים פרידה על ידי ילדי המנוחה ,לאחר התדרדרות במצבה הבריאותי ובניגוד לרצונו של בן הזוג ?
תשובה:
אם בתקנון קרן הפנסיה צויין, כי מעמדו של ידוע בציבור ייקבע על פי החלטת בית משפט, אזי יהיה בן הזוג שנותר בחיים זכאי להטבות הפנסיה של המנוחה,וזאת אם יינתן פסק דין הצהרתי, לפיו מעמד בני הזוג כידועים בציבור, נותר בעינו, למרות הרחקתה ממנו. בחודש דצמבר 2002, בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע כי אשה זכאית לזכויות הפנסיה של בן זוגה המנוח ,כמי שהיתה הידועה בציבור שלו, למרות שהשניים התגוררו בנפרד, במשך מספר שנים לפני מותו, מפני שהפרידה נכפתה על הצדדים על ידי בנו של המנוח, לאחר הידרדרותו הבריאותית.
ידועים בציבור שערכו הסכם בכתב
שאלה:
האם כדאי לבני זוג ידועים בציבור אשר שוקלים לרכוש בית במשותף לערוך הסכם אשר יסדיר את יחסי השיתוף ביניהם?
תשובה:
לבני זוג אשר הינם ידועים בציבור ,רצוי לערוך הסכם לחיי משפחה , אשר בו יוגדרו יחסי השיתוף הכלכליים של הצדדים ואשר מאפשר לצדדים להחליט אילו נכסים ייכללו במסגרת השיתוף ביניהם ואילו לא. בלי הסכם בין הצדדים הרי שידועה בציבור ,קודם כל צריכה להוכיח בבית המשפט את מעמדה ולזכות בהכרת ביהמ"ש במעמד זה. רק לאחר מכן היא תהא זכאית למחצית מן הרכוש שנצבר במשך תקופת יחסי הצדדים והיה תולדה של מאמץ משותף, והאמור מתייחס בעיקר לרכוש שרשום רק על שם אחד מבני הזוג. משום שרכוש שרשום על שם שני אנשים, שייך לשניהם, כפי שהוא רשום, בלי קשר לטיב/מהות יחסיהם. יודגש כי אין חובה לאשר בכתב הסכם שנערך בין ידועים בציבור, אולם רצוי מאוד ואפשר לעשות זאת , בבית המשפט לענייני משפחה.